Jak wypiekać Bubble Waffle?

Published : 2019-01-27 19:18:01
Categories : SAVOR

Urządzenia do Bubble Waffli dzielą się na dwa rodzaje.
Pierwszy z nich to gofrownica obkręcana, z drewnianymi rączkami-używana najczęściej.
Drugi model to tradycyjna gofrownica, która zamiast formy do gofra, czyli kratki posiada formę w kształcie sześciokąta,z wgłębieniami w kształcie małych kulek.

Filmik prezentujący poniższy opis wypieku.


Aby wypiec gofra bąbelkowego, przy użyciu pierwszej maszyny, należy:
1.Przygotować mieszankę do bubble waffle, naturalną lub gotową, którą należy sporządzić według przepisu podanego przez producenta na opakowaniu.
2.Rozgrzać urządzenie do odpowiedniej temperatury, zalecanej przez producenta gotowego ciasta. Zazwyczaj jest to temp. od 180 do 230°C.
3.Gdy osiągniemy, żądaną temp.należy zalać formę gofrownicy. Za pomocą dyspendera, zalewamy 1/2 patelni od strony prawej kierując się ku środkowi. Następnie chwytając za rączki form, należy unieść je lekko wraz z formami i przechylić je delikatnie pod kątem, tak aby powstał lekki spad. Wówczas rozlewające się ciasto spłynie z góry do dołu, zalewając formę, bez zbędnego rozlewania ciasta. Oczywiście metod jest wiele, ale ta zdecydowanie należy do najprostszych i najbardziej ekonomicznych.
4.Gdy forma jest zalana, należy zamknąć dwie formy i je obrócić, chwytając za rączki, przekręcając je w prawo do połowy o 180 stopni. Ustawić odpowiedni czas pieczenia gofra, zalecanego przez producenta, zazwyczaj są to 3 minuty.
5.W połowie pieczenia, czyli mniej więcej gdy osiągniemy czas 1,5 min.przewracamy patelnie-w lewo, z powrotem do góry. Jest to ważne, ponieważ ma to wpływ na dobry wypiek gofra od środka. Oczywiście tutaj, też wszystko zależy od mieszanki jakiej użyjemy tzn. jeżeli posiada dużą ilość proszku do pieczenia nie ma potrzeby odwracania formy w trakcie wypieku. Tutaj odwracamy na koniec pieczenia,czyli po upływie 3 minut. Natomiast, jeżeli mieszanka jest naturalna, bądź w swoim składzie nie zawiera zbyt dużo proszku, tą metodę należałoby zastosować.
6.Ciasto, które wypłynęło poza formę, trzeba delikatnie usunąć za pomocą drewnianej szpatuły, w momencie gdy już trochę się podpiecze.
7.Następnie po ustalonym czasie wyciągamy gofra, robiąc to ostrożnie aby się nie poparzyć. Najlepiej użyć do pomocy drewnianej szpatuły, lub gdy osiągniemy już wprawę wyjąć gofra dłońmi, pamiętając o rękawiczkach.
8.Po wyjęciu natychmiast formujemy go w rożek i wkładamy do metalowego koszyczka w celu odparowania i gofr bubble waffle jest gotowy do spożycia.
Proszę pamiętać, aby gofry wypiekać na bieżąco, ponieważ gdy wypieczemy na zapas, po jakimś czasie gofr nie będzie smakował oraz zmieni się jego struktura, na miękką.
9.Dekorujemy według własnego uznania!Smacznego.


Akcesoria, które mogą się przydać podczas wypieku:

-metalowy ociekacz na ciasto, można myć w zmywarce

-dyspender ze stali szlachetnej, można myć w zmywarce

-metalowy koszyczek, można myć w zmywarce

-drewniana szpatuła

-jednorazowe opakowania