Najczęściej popełniane błędy w wypieku bubble wafli.

Published : 2019-04-02 19:00:10
Categories : SAVOR

Czasem zdarza się, iż klienci informują, że gofry się nie dopiekają lub są surowe w środku.

Zazwyczaj jest tak, że zostają popełnione podstawowe błędy podczas przygotowania ciasta jak i jego wypieku, oto wskazówki jak temu zaradzić.

1.Niezależnie jakie ciasto użyjemy, zawsze do misy wlewamy mokre produkty, później wsypujemy suche.

2.Do mieszania ciasta najlepiej używać robota z odpowiednią końcówką, marka nie ma znaczenia. Natomiast nie należy używać blendera - niekiedy się zdarza, iż klienci mieszają ciasto  takim urządzeniem.

3. Gotowe mieszanki do gofrów bąbelkowych dzielimy na dwa typy: ciasto ze zmniejszoną ilością proszku do pieczenia. Savor w swojej ofercie posiada takie ciasto o nazwie Premium, oraz ze zwiększoną ilością proszku np. Ekonomiczne.

Skład ciasta będzie miał wpływ na wypiek gofrów, więc najlepiej dostosować się do poniższych podpunktów. W  szczególności, jeżeli pracujemy na cieście Premium.

a)proporcje ciasta muszą być dokładne, ponieważ nie ma w nim dużo proszku do pieczenia, wiec musi być idealnie odmierzone.

b)patelnia musi być dobrze rozgrzana, włączyć urządzenie na ok10 min. na 180stopni, pierwsze bubble piec w tej temperaturze, po ok. 1godz. użytkowania gofrownicy, należy zmniejszyć temper. do 170.

c)ciasto wylewać w odpowiedni sposób, aby formy były odpowiednio wypełnione, pamiętając o obróceniu patelni w trakcie wypieku, tak jak na filmiku:


 d)jeżeli ciasto zostało przygotowane wcześniej, należy je zamieszać, i dopiero wylać na formę

Poza tymi wskazówkami, należy zwrócić uwagę, czy waga na której pracujemy odmierza prawidłowo. Gofry bąbelkowe podawać zawsze świeże i odparowane.