Jak wypiekać Rybki Gofry? Taiyaki Fish

Published : 2019-03-14 14:12:08
Categories : SAVOR

Generalnie urządzenia do Taiyaki Fish dzielą się na dwa rodzaje.
Pierwszy z nich to gofrownica z formą rybki z otwartym dziubkiem, przeznaczona do wypełniania jako wafelek np. do lodów
Druga to gofrownica, z formą rybki z dziubkiem zamkniętym. Takie gofry występują w formie na słodko, słono, np.o smaku cebulowym, można je wypełniać w środku różnymi farszami. Oba rodzaje gofrownic różnią się ilością form rybek.

Filmik prezentujący poniższy opis wypieku.


Proces wypieku gofrów jest taki sam, dla dwóch rodzajów gofrownic. Aby wypiec takie gofry, należy:
1.Przygotować mieszankę do taiyaki, naturalną lub gotową, którą należy sporządzić według przepisu podanego przez producenta na opakowaniu.
2.Rozgrzać urządzenie do odpowiedniej temperatury, zalecanej przez producenta ciasta. Zazwyczaj jest to temp. od 180 do 200°C.
3.Gdy osiągniemy, żądaną temp. należy przesmarować formy delikatnie olejem, następnie za pomocą odpowiedniej szpatuły, rozprowadzamy ciasto kilkoma ruchami, najpierw w otworach form po prawej stronie, następnie wypełniamy lewą stronę formy. Należy robić to szybko, aby ciasto się nie przypaliło,ale spokojnie wprawa przyjdzie z czasem.
4.Gdy formy są wypełnione, należy przyłożyć formę prawą do lewej i obrócić je, chwytając za rączki, na stronę prawą. Ustawić odpowiedni czas pieczenia gofra, zazwyczaj są to 3 minuty.
5.W połowie pieczenia, czyli mniej więcej gdy osiągniemy czas 1,5 min.przewracamy formy na stronę lewą. Jest to ważne, ponieważ ma to wpływ na dobry wypiek gofra od środka.
6.Następnie po ustalonym czasie wyciągamy rybkę, robiąc to ostrożnie aby się nie poparzyć. Najlepiej użyć do pomocy drewnianej szpatuły, lub gdy osiągniemy już wprawę wyjąć gofra dłońmi, pamiętając o rękawiczkach.
7.Po wyjęciu natychmiast odkładamy na metalową kratkę w celu odparowania i taiyaki fish jest gotowy do spożycia.
Proszę pamiętać, aby gofry wypiekać na bieżąco, ponieważ gdy wypieczemy na zapas, po jakimś czasie gofr nie będzie smakował oraz zmieni się jego struktura, na miękką.
8.Dekorujemy według własnego uznania!Smacznego.